Euro 2020 – eller 2021?

Våren är här och uppladdningen inför fotbolls-EM har satt igång. Det är ett konstigt EM, på många sätt. Vi reder ut varför det är konstigt, och varför du borde titta!

I år, 2021, spelas alltså ett EM i fotboll, världens största sport. Normalt spelas det var fjärde år, vilket namnet skvallrar lite om. Årets EM heter nämligen Euro 2020. Ja, du fattar såklart. Corona ställde till det även för fotbollen förra året, och man beslutade att skjuta på den här redan historiska turneringen ett år. Men nu är den igång och mellan 11 juni och 11 juli får vi äntligen se landslagsfotboll igen. Det kan bli en bra sommar även i år!

Men varöfr är den här turneringen historisk på andra sätt? Jo, det här är första gången där det inte finns ett eller två värdländer. Istället är turneringen utspridd på 11 nationer: Azerbajdzjan, Danmark, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland, Ungern och finalen kommer gå på legendariska Wembley Stadium i England. 

Den här förändringen, som inte verkar vara permanent eftersom nästa arrangör är Tyskland, beslutades om för att hedra att EM har spelats i 60 år, och man ville då visa att vi i Europa kan och har skapat det här tillsammans.

Vi hoppas såklart att det kommer bli en lyckad turnering, både för arrangörerna, men mest för det svenska landslaget!

Okategoriserade

Leif Claesson